Sint Hormizd Klooster

Rabban Hormizd Klooster is een belangrijk klooster van de Chaldeeuwse Kerk, opgericht in ongeveer 640 na Christus.. Het ligt op de top van een berg en is tevens uit de berg gesneden. Het ligt ongeveer 3 km van Alqosh en ongeveer 45 km ten noorden van Mosul. Je bereikt dit mooi gesitueerde heiligdom via een bochtige weg vol haarspeldbochten. 

De Chaldeeuws-katholieke Kerk maakt onderdeel uit van de zogenoemde Oosters-katholieke Kerken en vindt haar oorsprong in de Assyrische Kerk van het Oosten ofwel de Kerk van het Oosten, ook wel de Oost-Syrische Kerk genoemd. De Chaldeeuwse kerk heeft ongeveer 1,5 miljoen volgelingen en heeft haar hoofdzetel in de Iraakse hoofdstad Bagdad en heeft een eigen Chaldeeuwse ritus.

Na de aansluiting met de katholieke kerk van Rome in het begin van de 19e eeuw, werd het een prominent klooster van de Chaldeeuwse Kerk. Het klooster is vernoemd naar Rabban Hormizd (Rabban is de Arabisch woord voor monnik), die het gesticht heeft in de zevende eeuw en ligt begraven in het heiligdom.