Reisverslag Nomad & Villager

Iraaks Koerdistan is een gastvrij land, ontdekten fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel, alias de dames Nomad & Villager toen ze met Iraqitours op pad gingen. Nauwelijks het ontbijt achter de kiezen bij de ene familie, werden ze al weer uitgenodigd voor de lunch bij de volgende familie. Reizend door het land, zagen ze bergen, canyons, Syrische vluchtelingenkampen, vliegeraars, velden vol bloemen en families die picknickend het nieuwe jaar vierden. Alles deelden de Koerden met de twee: hun eten, hun deo’s, hun huizen, hun broodrecepten en zelfs hun oprechte mening. “Echt waar heeft jouw man niets betaald voor je bruidsschat?”

Fragment:

Ik loop langs de biddende Runak naar buiten, terwijl ik me afvraag of het onbeleefd is om langs biddende mensen te lopen. Oma of is het oud-tante, houdt me tegen en duwt me in de richting van het binnentoilet. Mijn rudimentaire kennis van het Koerdisch bevat twee woorden: dank je wel en goedendag. Geen van beide zijn toereikend om oma van mijn grote boodschap op de hoogte te stellen.

Ik laat me dan ook braaf de wc insturen en staar naar het toilet in de grond. Om er zeker van te zijn dat iemand niet stiekem toch de grote boodschap binnen doet, is er in de afvoer een zeefje gehangen. Ik hoor hoe oma zwaar ademend voor de deur de wacht houd.

Koerdische oma’s zijn te gek. Waar je ook bent, ze zijn nooit te beroerd om je te beschermen tegen pottenkijkers. Eerder in de bergen had ik wat radeloos om me heen gekeken toen de vele thee zijn tol van mijn blaas eiste. Op iedere helling zat een Koerdische familie en de boompjes zijn slechts kale skeletten waarachter het lastig verstoppen is.

Oma had mijn nood gezien en mij meegetrokken. Midden op het veld had ze haar enorme hoofddoek afgedaan, die om mij heen gedrapeerd en mij toen te verstaan gegeven dat ik rustig mijn gang kon gaan. Vervolgens was ik volledig geblokkeerd uit angst op oma’s hoofddoek te spatten.”

 Meer lezen: http://www.nomadandvillager.com/bestemmingen/gastvrij-koerdistan-irak/