Algemene informatie


De Koerden in Irak hebben jarenlang tegen de machthebbers in Bagdad gevochten, sinds de Britten en Fransen het Midden-Oosten tussen elkaar opdeelden en de Koerden daarbij over vier landen verspreidden: Irak, Iran, Syrië en Turkije. Het Koerdische verzet opereerde vanuit de bergen. Onder Saddam Hoessein bereikte het verzet en tegelijkertijd ook de onderdrukking een kil hoogtepunt: Saddam voerde met de Anfal operatie een gerichte genocide uit waarbij dorpen werden ontvolkt, burgers met gifgas werden bestookt, vrouwen en kinderen in verzameldorpen gedropt en vele tienduizenden Koerden afgevoerd naar het zuiden en daar vermoord en in massagraven in de woestijn begraven.

Sinds 1991 is Koerdistan min of meer autonoom, omdat de Amerikanen en Britten no-fly-zones instelden na de Golfoorlog. Dat leidde aanvankelijk niet tot verbetering: de Koerdische partijen vochten eerst tot 1996 een burgeroorlog uit en lieten zich pas na de Amerikaanse invasie van 2003 en het vertrek van Saddam echt overhalen samen te werken. Sinds 2005 is de de Koerdische Regio van Irak een federale staat binnen Irak, met een eigen bestuur en parlement.

Waar in de rest van Irak de strijd voortduurt, is het in Koedistan al sinds 2005 veilig. Dat heeft geleid tot een economische groei, waarbij Koerdistan de poort naar de rest van de Irak werd en in feite de financiële hoofdstad van Irak. Als gevolg van het verzetsverleden en vanuit de noodzaak de regio veilig te houden van kwaadwillenden, is Koerdistan een gebied met veel wapens: politie, leger en bewaking. Diplomaten die Irak beschouwen als een geheel, en in Koerdistan dezelfde veiligheidsmaatregelen als elders in Irak, laten zich begeleiden door bewakers en rijden met beveiligde escortes.

In Koerdistan worden de twee belangrijkste Koerdische dialecten gesproken: Sorani en Badini. De oudere generatie spreekt ook Arabisch, en maar weinigen verstaan Engels. Daarnaast spreken veel Koerden die jarenlang in Europa doorbrachten een Europese taal.

Klimaat

Reizen naar Koerdistan zijn gedurende het hele jaar mogelijk. Het voor- en najaar zijn de meest aangename periodes. In de zomer kan het in het binnenland van Koerdistan behoorlijk warm worden, en de winters in de bergen van Koerdistan zijn bar koud. Je kunt hier dan uitstekend skiën. De mooiste periodes, waarin we dan ook de reizen gepland hebben zijn juist het hele vroege voorjaar, en het late najaar. In het voorjaar ontluikt de natuur, en in het najaar is het heelrijk helder weer, met prachtig strijklicht.

Erbil in maart: dagtemperaturen tussen de 16 en 23 graden Celsius, nachttemperaturen tussen de 3 en de 8 graden Celsius. Gemiddeld schijnt de zon 6 uur per dag in deze periode. Luchtvochtigheid ligt gemiddeld op 55%. In deze periode valt hier gemiddeld twee keer per week een bui.

Erbil in oktober: dagtemperaturen tussen de 16 en 22 graden Celsius, nachttemperaturen tussen de 4 en de 9 graden Celsius. Gemiddeld schijnt de zon 6 uur per dag in deze periode. Luchtvochtigheid ligt gemiddeld op 34%. In deze periode valt hier gemiddeld twee keer per week een bui. De genoemde waarden zijn gemiddelden van de afgelopen 10 jaar.

Kleding

Omdat je op deze reis met zowel warm weer als redelijk koele avonden te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. In Koerdistan dragen mannen geen korte broeken en dat raden wij ook onze reizigers aan. Koerdistan is bovendien een (gematigd) islamitisch land, wat voor vrouwen ook een factor is om rekening mee te houden. Gedekte kleding dus. Hoofddoeken zijn in Koerdistan zeker niet verplicht, maar het is wel handig om er een bij je te hebben, al was het maar voor die paar moskeeën die je kunt bezoeken. Denk ook aan goede schoenen om mee te wandelen.

Fotografie

Koerdistan is een zeer fotogeniek land, zowel qua natuur, monumenten als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en vraag ze toestemming. 

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken voor uw eigen gemak, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen.

Elektriciteit

In Koerdistan kent men een voltage van 220V. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms een dag lang geen stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen.

Telefoon en internet

In Koerdistan vind je op een beperkt aantal plaatsen internetcafés. Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit een hotel. Sommige Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met Iraaks Koerdistan een zogenaamde 'roaming'-overeenkomst, hetgeen betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon zou kunnen bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn.

Geld

De Iraakse munt is de dinar, maar er kan nog steeds vrijwel overal ook in dollars worden betaald.

Irak heeft nog nauwelijks banken met internationale banden, en daardoor vrijwel geen ATMs/betaalautomaten. Vrijwel alles geschiedt nog steeds in cash.

Als zakgeld voor deze reis adviseren wij ongeveer een bedrag van $250 p.p. We raden je aan dit bedrag in US dollars mee te nemen. Een creditcard kan je wel meenemen, maar je kunt er alleen iets mee in duurdere hotels en winkels. Als back-up kan het echter handig zijn.

Vliegtickets

U kunt voor vliegtickets het beste onderstaande vliegmaatschappijen raadplegen. De bestemmingen zijn Erbil (EBL) en Sulaymaniyah (ISU).
IQ airways
Turkish airline
Roza travel
Germania