Vraag: Is het veilig om naar Koerdistan te reizen?

Over het algemeen genomen is de Koerdische Regio van Irak een veilige plek om te bezoeken. Er hebben weinig grote incidenten plaatsgevonden sinds de oorlog. Koerdistan heeft haar eigen veiligheids-, militaire en politie diensten en de autonome overheid is trots op de mate van veiligheid. De regio is op dit gebied anders dan de rest van Irak (waar de media zich voornamelijk op focust) en is doorgaans bekend als \'Het andere Irak\' in de media en politieke kringen. Een opmerking die ook gedaan moet worden, is dat persoonlijke aanvallen als overvallen etc. zo goed als onbekend zijn. Wij als reisorganisatie zullen absoluut niet naar plekken gaan die we gevaarlijk achten. Het welzijn van onze gasten is onze eerste prioriteit. Een van onze partners is de senior veiligheidsadviseur van de Koerdische Regionale Overheid en vicepresident van een groot veiligheidsbureau en daardoor voortdurend op de hoogte van zich ontwikkelende situaties. We zullen als het nodig is een tour cancelen om onze gasten niet onnodig in gevaar te brengen. Onze organisatie zal altijd een veiligheidsinstructie geven voor vertrek en een paar te volgen punten, zoals het volgen van de instructie van de reisleider in geval van nood.

 

Vraag: Heb ik een visum nodig om Koerdistan te bezoeken?

De regels wat betreft visums veranderen van tijd tot tijd en onze reisorganisatie zal onze klanten op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Op dit moment kunnen alle Amerikanen, bewoners van EU-lidstaten, Canadezen en Japanners Koerdistan zonder visum in komen voor een periode van 10 dagen. Wanneer het verblijf langer dan 10 dagen is, moet men uittredingskosten (\'exit fee\') betalen van ongeveer $40 USD. Bij verblijven van langer dan 15 dagen is een bezoek aan het Bureau voor Buitenlandse Registratie (\'Office of Foreign Registry\') nodig. Wanneer dit nodig is, zal de reisleider u hiermee begeleiden. We raden aan om bij verblijven langer dan 15 dagen een visum van tevoren te regelen, zodat uw reis niet onderbroken hoeft te worden. Inwoners van andere landen dan de VS, EU-lidstaten, Canada en Japan hebben een visum nodig om het land te kunnen bezoeken. Deze kan verkregen worden bij een Iraakse ambassade of consulaat. Onze reisorganisatie heeft geen visumservice op zichzelf, maar we kunnen u wel begeleiden bij het proces.

 

Vraag: Heeft Koerdistan dezelfde soort beperkende sociale eisen zoals sommige islamitische landen (zoals Saudi-Arabië en Iran)?

Nee. Hoewel Koerdistan grotendeels een moslim gebied is, zijn er ook gebieden met minderheden als Christenen en aanhangers van andere religies, wiens rechten beschermd zijn door de wet. Koerdistan is een modern gebied en wordt vaak \'het volgende Dubai\' genoemd. Er is een grote mate van vrijheid in de regio en vrouwen worden vaak in spijkerbroeken op straat gezien – zelden in sluiers. Er zijn meer dan 20 zetels in het parlement gereserveerd voor vrouwen en hun rechten zijn beschermd door de wet. Het is alsnog verstandig om uzelf redelijk bedekt te kleden uit respect voor de normen van dit deel van de wereld. Het valt de meeste bezoekers op dat er een hoge mate van gastvrijheid is in de regio.

 

Vraag: Hoe kan ik betalen voor dingen die niet gedekt worden door de reiskosten, zoals souvenirs?

De valuta in de Koerdische regio is hetzelfde als de rest van Irak, namelijk de Iraakse Dinar. De reisleider kan u helpen met geld wisselen. De meeste belangrijke valuta\'s kunnen gemakkelijk gewisseld worden. Sommige aankopen kunnen ook in US Dollars worden gedaan. Creditcards en PIN worden over het algemeen niet geaccepteerd, behalve in grote hotels en enkele westerse shopping malls. Hier komt echter verandering in. Er zijn enkele geldautomaten, maar het is niet handig om hierop te baseren voor het verkrijgen van geld. Het is aangeraden om genoeg contant geld mee te nemen om gewenste aankopen te kunnen doen. Veel uitgaven zijn gedekt in de reiskosten, maar uitgaven als souvenirs en cadeaus vallen onder uw persoonlijke kosten. In noodgevallen is er een lokale Western Union bank.

 

Vraag: Wat zijn de fysieke beperkingen van de reis?

De reis bestaat uit \'matige fysieke inspanning\' en gezondheidsproblemen dienen vóór vertrek aangegeven te worden. Er zijn enkele plaatsen waar een matige klim vereist is. Dit zal in de beschrijving van de locatie worden aangegeven en wanneer men de klim niet wil of kan maken, kan er in de airconditioned bus of zitruimte gewacht worden. We proberen het tempo zodanig te houden dat er tijd is om te rusten en te ontspannen tijdens de reis. Opgemerkt moet worden dat Koerdistan nog steeds een relatief nieuwe en ontwikkelende toeristische bestemming is en daarom sommige voorzieningen – met name tussen de grote steden – niet heel luxe zijn. Wij hebben de eetgelegenheden gescreend op hygiëne, maar wanneer de tour langs afgelegen gebieden gaat, is geduld en verdraagzaamheid vereist.